Duygusal Bağlanma

Duygusal Bağlanma

Dünyaya gelmesinin hemen ardından anne ile bebeği arasındaki duygusal bağlanma da başlar. Daha anne karnında onun sıcaklığına ve ritmine alışkın olan bebek dünyaya geldikten sonra da güvende hissedebilmek için annenin yakınlığına, kucağına ihtiyaç duyar.
Anne ile bebeği arasındaki yakınlık o kadar önemlidir ki bakım veren kurumlarda anneden yoksun olarak büyüyen bebeklerde gelişimsel, duygusal ve davranışsal problemler ortaya çıkmaktadır. Anne-bebek bağlanmasında emzirmenin rolü büyüktür. Emzirme eylemi içerisinde yaşanan tensel temas bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.

Herhangi bir nedenle emziremeyen annelerin bile bebeklerini tensel temasa izin verecek biçimde bol bol kucaklamaları önerilir. Bebek dünyayı keşfetmeye annenin kucağında başlar ve kendini güvende hissettiği sürece bu keşfin giderek artması beklenir. Bazı anneler bebeklerinin kucağa alışıp daha sonra bağımsız hareket edemeyeceklerinden korkup bebeklerini kucaklamak konusunda tereddüt edebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki bebekler özellikle 1 yaşa ulaştıklarında talep edilse bile kucakta durmaktansa hareket etmeyi tercih ederler.

Anne-bebek arsındaki bağlanma 3 şekilde gerçekleşir: 1.Güvenli bağlanma 2.Kaçınan bağlanma 3.Kaygılı/kararsız bağlanma Güvenli Bağlanma: Eğer anne gereksinim duyduğu anda bebeğin ihtiyaçlarına (beslenme, temizlenme, kucaklanma) cevap veriyorsa bebek de çevresini güvenilir bir yer olarak algılar ve kendisine değer verildiğini hisseder Güvenli bağlanma yaşayan bir bebeğin ileriki dönemlerde diğer insanlarla yakın ilişkiler kurabildiği ve bağlanmaktan korkmadığı gözlemlenir. Kaçınan Bağlanma: Eğer anne bebeğin gereksinim duyduğu anda ihtiyaçlarına cevap vermiyorsa bebek annesine karşı mesafeli olabilir ve kendi başınalık önem kazanır. Kaçınan bağlanma yaşayan bir bebeğin ileriki dönemlerde diğer insanlarla ilişki kurmakta zorlandığı, hatta kurmadığı ve bağlanmaktan dolayı huzursuzluk yaşadığı gözlemlenir. Kaygılı/Kararsız Bağlanma: Eğer anne gereksinim duyduğu anda bebeğin ihtiyaçlarına cevap verme konusunda tutarsız davranıyorsa (bazen verme bazen vermeme) bebek de kendini güvende hissetmez ve kısa süreli ayrılıklara dahi katlanamaz. Kaygılı/kararsız bağlanma yaşayan bir bebeğin ileriki dönemlerde diğer insanlarla yakın ilişkiler kurmak için yoğun bir istek duymakla birlikte onlar tarafından terkedilme korkusu da yaşadığı gözlemlenir.

anahtar kelimenizi girin